Πορτρέτο

ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ είναι μια πανέμορφη πόλη στη Λακωνία με ένα γραφικότατο λιμάνι. Νεοκλασσικά σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού "Ακούμαρο", στενά ανηφορικά σοκάκια με σκάλες, το νησάκι Κρανάη με τον επιβλητικό του φάρο, μ΄ένα μικρό πευκοδάσος και τον πύργο Τζαννετάκη - όλ΄αυτά και άλλα συνθέτουν την ομορφιά και τη γοητεία της σημερινής πόλης. ather.gr

Ο δυνατός σεισμός που έπληξε το Γύθειο και τη γύρω περιοχή το 400 μ.Χ. περίπου, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της πόλης να βυθιστεί και να συμπαρασύρει στη λήθη μιαν ακμάζουσα πολιτεία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται στο δημαρχείο ή βρίσκονται πεταμένα σε κάποια οικόπεδα της πόλης. Το πιο αξιόλογο αξιοθέατο είναι ένα μικρό ρωμαϊκό θέατρο που χτίστηκε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια.

Στο Γύθειο μπορεί κανείς να απολαύσει τις δραστηριότητες της ζωής μιας σύγχρονης αλλά και ρομαντικής επαρχιακής πόλης. Βλέπεις τους ψαράδες που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι με τις βάρκες τους, να επιδιορθώνουν υπομονετικά τα δίχτυα τους. Τους δραστήριους σερβιτόρους στις ταβέρνες στον παραλιακό δρόμο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Παιδιά που παίζουν στην πλατεία με τις μητέρες που κουβεντιάζουν. Τους μαγαζάτορες στα πεζοδρόμια έξω από τα καταστήματα τους. Μικρούς και μεγάλους κατά το βραδινό τους περίπατο στο λιμάνι. Και τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να απολαμβάνουν κι αυτοί τους ήρεμους ρυθμούς της πόλης και τη φυσική της ομορφιά.

Μια γοητευτική πινελιά στο θαυμάσιο τοπίο του Γυθείου δίνει η ωήσος "Κρανάη", γνωστή και ως Μεραθονήσι, στη νότια πλευρά της πόλης, ενωμένο σήμερα με την ακτή. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη - σύζυγος του Μενελάου - με τον εραστή της Πάρι, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη, πριν από το ταξίδι στην Τροία. Φεύγοντας ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, λέει ο μύθος, και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη. Στα αξιοθέατα της το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου, ένας οκταγωνικός φάρος του 1873 με 22 μ ύψος και ο πύργος του 3ου μπέη της Μάνης, του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.>

LaGyr520

HaGy530
/ Το νισάκη Κρανάη
/ Το ρωμάικό αμφιθέατρο
/ Το δημαρχείο
/ Το παρθεναγωγείοΤο Δημαρχείο του Γυθείου χτίστηε το 1886, το παλαιό Παρθεναγωγείο το 1896 και τα δύο στο νεοκλασικό ρυθμό, έργα του Βαυαρού αρχιτέκτονα Μηχανικού Έρνστ Τσίλλερ. Το κτίριο όπου στεγαζόταν το Παλαιό Παρθεναγωγείο Γυθείου λειτουργούσε ως σχολείο έως το 1990, έγινε το Μάϊο 2016 Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης, ένα σύγχρονο μουσείο πόλης.
Στο βόρειο μέρος του Γυθείου, κοντά στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το αρχαίο θέατρο που σύμφωνα με το μυθολογία χτίστηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής. Την διάρκεια του καλοκαιριού παίζονται αρχαία θεατρικά έργα. Νοτιοανατολικά του θεάτρου υπήρχε η αρχαία αγορά. Επάνω από το θέατρο, στην κορυφή ενός λόφου 50 μέτρων ήταν τοποθετημένη η ακρόπολη. Σήμερα τα υπολείμματα των τοίχων της είναι διακριτά. Εδώ, υπήρξε ο ναός της Αθηνάς και των Καστορίδιων πυλών καθώς επίσης και μια γέφυρα, απομεινάρια των οποίων σώζονται ακόμα.

Στην σύγχρονη ιστορία του τόπου το σημαντικότερο γεγονός είναι το άνοιγμα του λιμανιού Γυθείου, η λειτουργία του οποίου άρχισε το 1960. Από το 2012 έχουν ξεκινήσει εργασίες εκβάθυνσης τον ανατολικό λιμενοβραχίονα, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Το λιμάνι επεκτείνεται και με την ολοκλήρωσή του θα δέχεται κρουαζιερόπλοια μήκους μέχρι 200μ. και εμπορικά πλοία μέχρι 150μ. Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015. Με αποφάσεις της Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι και ο Φορέας Υλοποίησης του έργου είχαμε παρατάσεις αρχικά για τις 10.6.2015 μετά για τις 10.11.2015 και τώρα για τις 30 Ιουνίου 2016.
Το έργο αφορά την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 110 μ. προς βόρεια στην ίδια κατεύθυνση του υφιστάμενου μικρού τμήματος με το ίδιο πλάτος 13,65 μέτρα, ώστε το συνολικό μήκος που προκύπτει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη κάλυψης των διαστάσεων των πλοίων που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι.
Τα κρηπιδώματα της δυτικής πλευράς του μώλου που προκύπτουν από το υφιστάμενο τμήμα και την επέκταση μπορούν να εξυπηρετήσουν Ε/Γ-Ο/Γ πλοία μήκους μέχρι 150 μ., ενώ τα κρηπιδώματα της ανατολικής πλευράς μπορούν να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια μήκους μέχρι 200 μ.
Επίσης, προβλέπονται και όλες οι απαιτούμενες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως η ύδρευση των πλοίων και ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής που αναμορφώνεται.

Gythioport view Gythio port plan

Από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιείται και πάλι το δρομολόγιο Πειραιάς - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κίσσαμος - Γύθειο, χρόνια μετά την παύση του δρομολογίου. Δρομολόγιο πλοίων από Γύθειο για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη προβάλλεται μέσω της online μηχανής κράτησης της isferry.gr σε πραγματικό χρόνο. Βλέπε σχετικό άρθρο της εφημερίδας kriti.efsyn.gr


ApMav536

Δείτε το ακόλουθηο youtube βίντεο με όμορφες οικόνες από το Γυθειο συνοδεύμενες από κατάλληλη παραδοσιακή μουσική:
 
 

Σύνδεσμοι

'Ηθη και έθιμα


Ρίψη Τιμίου Σταυρού - τα ΄'ΦΩΤΑ'' , 6 Ιανουαρίου


Στο Γύθειο κάθε χρονο πραγματοποιουνται εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων. Στις 6 Ιανουαρίου και ώρα 10:00 π.μ. θα τελείται ο εορτασμός της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και η Τελετή του Μεγάλου Αγιασμού. Εν συνεχεία στην αποβάθρα της κεντρικής πλατείας Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη λάβει χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Παρά το τσουχτερό κρύο, νέα παιδιά τολμούν να διεκδικήσουν τον σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.
Για τα Φώτα ο λαός πιστεύει πως είναι ο καιρός, η γιορτή που φεύγουν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται την αγιαστούρα του παπά. Ο τρόμος τους αρχίζει από την παραμονή των Φώτων που γίνεται ο μικρός αγιασμός.

θεοφάνεια στο Γύθειο θεοφάνεια στο Γύθειο θεοφάνεια στο Γύθειο θεοφάνεια στο ΓύθειοAποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις


Στο Γύθειο κάθε χρονο συνδιοργανώνονται από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, τις σχολικές μονάδες αλλά και συλλόγους της περιοχής καρναβαλίστικες εκδηλώσεις καθώς και μεγάλη παρέλαση που ξεκινά κάθε Σάββατο πρίνπριν την Καθαρή Δευτέρα στις 16:30 με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου και τερματισμό την κεντρική πλατεία όπου ακολουθει γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια ορχήστρα και χορό.
Στο τέλος των εκδηλώσεων της Αποκριάς σηματοδοτείται το Θαλάσσιο Καρναβάλι με τις βάρκες να δίνουν χρώμα στην Αποκριάτικη βραδιά και το Κάψιμο του Καρνάβαλου στη θάλασσα.

Καρναβάλη στο Γύθειο Καρναβάλη στο Γύθειο Καρναβάλη στο Γύθειο Καρναβάλη στο Γύθειο Καρναβάλη στο Γύθειο
Ακολουθία και Περιφορά Επιταφίου


Το απόγευμα της πιο πένθιμης ημέρας του έτους, της Μεγάλης Παρασκευής, εκτελείται με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου, στη πόλη του Γυθείου.
Μετά το πέρας της ακολουθίας ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου στο χώρο του Ηρώου της πόλης πραγματοποιείται η συνάντηση με τους επιταφίους των ιερών ναών Αγίας Τριάδος και Αγίου Νικολάου Γυθείου. Ψαλλεται η δέησης και μερικά εγκώμια από τις χορωδίες των ναών.
Στη συνέχεια ο επιτάφιος της κάθε ενορίας ακολούθησε τη δική του διαδρομή με τελική κατάληξη τους ιερούς ναούς όπου έλαβε χώρα η απόλυσις της ακολουθίας και μοιράστηκαν στους πιστούς προς ευλογία τα άνθη του επιταφίου.

Ακολουθία και περιφορά Επιταφίου στο Γύθειο
φώτο από: www.githio-click.grΗμέρες ΠολιτισμούΚάθε καλοκαίρι το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης διοργανώνουν μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Μάνης.

Επιχειρήσεις

Διαμονή

Το Γύθειο και η ευρύτερη περιοχεί του διαθέτει βέβαια μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων που προσφέροντε για διαμονή, αλλα η απαρίθμηση όλων εδώ θα ξεπέρναγε το πλαίσιο της ιστοσελίδας. Κάποια επιμέρους καταλύματα διαφημίζονται στις ακόλουθες τοπικές διαφημίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, σας συνιστούμε το πόρταλ του
tripadisor.com για διαμερίσματα
και στο
tripadisor.com για ξενοδοχεία

Εστίαση

Στο Γύθειο και ειδικά γύρω από το λιμανάνι του υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια να επιλέξετε. Κάντε μια βόλτα για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Επίσης και στο Μαραθονήσι υπάρχει ένα εστιατόριο το οποίο όμως λειτουργεί μόνο τις καλοκαιρινές μήνες. Κατά τα άλλα θα βρείτε καφενεία και ουζερί καθώς και αρκετά μπαρ για τη νεολαία και όχι μόνο.

Αγορά

Στο Γύθειο υπάρχουν καταστήματα όλων των ειδών: πολλά σούπερ μάρκετ με ευρύ φάσμα προϊόντων, μανάβικα, καταστήματα ενδυματων, εσωρούχων και υποδημάτων, κινητής τηλεφωνίας, τουριστικά είδη κτλ. καθώς και τέσσερα φαρμακεία.

Τράπεζες

Στο Γύθειο λυτουργούν οι εξείς τράπεζες και ΑΤΜ:
- Εθνική Τράπεζα, Ιωάννου Γρηγοράκη
- Άλφα Τράπεζα, Βασιλέως Γεωργίου 1
- Tράπεζα Πειραιώς, Αρχ.Θεάτρου & Γερ.Καψάλη
- ΕΛΤΑ, Ερμού 18

Τεχνίτες / Υπηρεσίες

Ότι αφορά τεχνίτες και άλλες υπηρεσίες, στο Γύθειο καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Ενημερωθείτε για διευθύνσεις και τηλέφωνα από το Επιμελητήριο Λακωνίας στο Γύθειο, δ/νση: Ξανθάκη 3, Τηλ: 27330-22279 κα 23804, E-mail: gytheioc@otenet.gr, ιστότοπος.

Μεσιτίες

Μεσιτικό γραφείο Immo Laconia


 
 

Διαφημιστικές καταχωρήσεις

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 'Ktirakia Studios'

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με ιδιαιτερότητα

www.ktirakia.com

Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες '4 εποχές'

Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες

www.4epohes-vathi.com

Τουριστική κατοικία 'Pyrgos 1869'

Τουριστική κατοικία 'Pyrgos 1869'

www.pyrgos-gythio.com

Gerolimenas Hotels

Όμιλος επιχειρήσεων "Gerolimenas Hotels"

www.gerolimenas-hotels.com

Ταβέρνα Η Λαδόκολλα Μπάρμπα Σιδέρης

Ταβέρνα Η Λαδόκολλα του Μπάρμπα Σιδέρη

www.barba-sideris.com

Τεχνικό πολυκατάστυμα Μανδαλας Α. & A.

Τεχνικό πολυκατάστυμα Μανδαλας Α. & A. O.E.

www.mandalas.gr

Webdesign, Internetmarketing 'website office.hellas'

Webdesign, Internetmarketing

www.websiteoffice.gr

Εξαγωγή ελαιολάδου Μάνης και άλλων προϊόντων

Εξαγωγή ελαιολάδου Μάνης και άλλων προϊόντων

www.ne-vo.de

Παστελοποιϊα Μανωλάκος

Παστελοποιϊα Μανωλάκος

www.pasteli-manolakos.gr

Μεσιτικό γραφειό 'ImmoLaconia'

Μεσιτικό γραφειό

www.immo-laconia.com

Τεχνικό γραφείο ΔΟΜΕΙ'

Τεχνικό γραφείο

www.domei-gythio.com

Υπηρεσίες για το σπίτι σας στην Λακωνία και όχι μόνο 'Home Service Lakonia'

Υπηρεσίες για το σπίτι σας στην Λακωνία και όχι μόνο

www.home-service-lakonia.gr


 
 

Διαφημιστείτε στο gythio-online


Ο τουριστικός και επαγγελματικός διαδικτυακός οδηγός 'gythio online' σας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλετε την επιχείρηση σας στους χιλιάδες επισκέπτες του, τοποθετώντας το διαφημιστικού banner σας με σύνδεσμο (link) προς την εταιρική σας σελίδα ή στο facebook.
Αναλάβουμε με μικρό κόστος την δημιουργία του banner σύμφωνα με την αναγνωρισιμότητα του Brand σας. To banner θα γίνει τετράγωνο διαστάσεων 255x255 pixels και θα τοποθετηθεί στο μέρος ύπο του τίτλου 'Διαφημιστικές καταχωρήσεις'. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 27330-24585 ή με e-mail στη διεύθυνση: mail@gythio.net

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112

Κέντρο Υγείας Γυθείου Τηλ. 27330-22001 και 27330-22002

Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου Τηλ. 27330-29140 και 27330-22271

Εισαγγελία Γυθείου Τηλ. 27330 - 23493

Πυροσβεστικη υπηρεσία Γυθείου Τηλ. 27330-22199

Φαρμακία στο Γύθειο Τηλ. 27330-22566, 27330-22131 και 27330-22219
efimeries-farmakeion

Δήμος Ανατολικής Μάνης (Δημαρχείο Γυθείου) Τηλ. 27333-60300
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Γυθείου Τηλ. 27333-60352
Λιμεναρχείο Γυθείου: 27333 - 60650

ΚΤΕΛ Γυθείου 27330-22228, Δρομολόγια στο site του: Κ.Τ.Ε.Λ. Λακωνίας

Ραδιοταξί Γυθείου στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο Τηλ. 27330-23400

Σύλλογος Προστασίας Ζώων Τηλ. 6945-104421 «Μέλιος»
(χρειάζεται οικονομική υποστήριξη και εθελοντές)

Κτηνίατροι στον Νομό Λακωνίας στο site: filozwos.gr

Φωτογραφίες

Φωτογραφικές εντυπώσεις από το Γύθειο, τα περίχωρά της και τα κοντινά αξιοθέατα:Η Μάνη, ο Μυστράς και η Μονεμβάσια:

Παραλίες

Η ευρύτερη περιοχή του Γυθείου διαθέτει τις ακολουθές πανέμορφες παραλίες:

Επικοινωνία / Imprint

Παρακαλώ μην μας στέλνετε μηνύματα με ερωτήσεις ή επικρίσεις που αφορούν την πόλη, την περιοχή ή συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ή συνθήκες. Μπορείτε να κατευθύνεστε στο Δήμο ταχυδρομικά: Ελευθερολακώνων 1 , Τ.Κ. 23200 Γύθειο, τηλεφωνικά: 27333-60300, μέσω email: dimarxos@1315.syzefxis.gov.gr ή μέσω του site: www.anatolikimani.gov.gr

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά)

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
E-mail
Μήνυμα


Imprint

Δδημιουργός και δικαιούχος περιεχομένου:

website office.hellas
Ούρσουλα Κατερίνα Παπαϊωάννου
Μαυροβούνι Κτιράκια
23200 Γύθειο

Τηλ:(+30) 27330 6978 062353
Web: www.websiteoffice.gythio.net
Email: mail@gythio.net